"And my heart has passed its final rite..."

Οι παρέες συχνά γεννάνε μαγικές μουσικές (και αυτό θα αποδειχθεί στη συνέχεια), δηλαδή μουσικές που διαθέτουν όλες εκείνες τις μικρές λεπτομέρειες και τα αόρατα υλικά για να ξεχωρίσουν.
2003. Δύο τραγούδια, κιθαριστικές μελωδίες που συνοδεύουν ιδανικά μία νοσταλγικά όμορφη, αλλά ιδιαίτερη φωνή, πλήκτρα που εικονογραφούν τους στίχους, άριστη αίσθηση του χαώδους μέτρου,... Δύο τραγούδια από το κομψοτέχνημα "The golden river" που θα με μυούσαν στον παραμυθένιο κόσμο των Frog eyesΩστόσο, ο άνθρωπος κλειδί ήταν ο Dan Bejar (Destroyer). Στην περιοδεία του για την προώθηση του "Your blues" τους κάλεσε μαζί του και αυτή η συνάντηση έμελλε να καθορίσει το μέλλον τους και να αφήσει το αποτύπωμα της σε δεκάδες φίλους της μουσικής. Τρία έτη μετά και με το θαυμάσιο "Tears of the Valedictorian" στιγματίζουν το 2007. 


Destroyer, Frog eyes, Wolf parade, The Besnard Lakes, Sunset rubdown, Swan Lake, Handsome furs, Johnny and the moon ... και τα ονόματα δεν έχουν τέλος.


Πέρυσι οι Destroyer μας χαρίζουν το απολαυστικό και ίσως το εκθαμβωτικότερο δημιούργημα στην καριέρα τους, το "Destroyer's rubies". Και ήταν μόλις το έβδομο, όταν η έμπνευση πολλών άλλων τους εγκαταλείπει από το δεύτερο. Φέτος, εκτός από το "Challengers" (21 Αυγούστου) των New pornographers (στους οποίους συμμετέχει) αναμένεται και η δουλειά του (ως Hello, blue roses) με την αγαπημένη του Sydney Vermont, δείγμα της οποίας μπορείτε να ακούσετε στη σελίδα τους στο myspace.


Το 2005 έρχεται η χρονιά των Wolf parade. Ένα ταλαντούχο μέλος των Frog eyes, ο Spencer Krug μαζί με τους Dan Boeckner, Hadji Bakara και Arlen Thompson χτυπάνε με το δυναμίτη "Apologies to the Queen Mary" και προκαλούν ευχάριστο πονοκέφαλο σε κριτικούς και ακροατές. Εντυπωσιακό μέχρι αηδίας στοιχειώνει τα ηχεία των στερεοφωνικών μας. Μέσα στο Μάιο ακολουθεί η συνέχεια. Η επιλογή των τραγουδιών που θα συμπεριλάβουν θα είναι δύσκολη υπόθεση, αφού ήδη έχουν παρουσιάσει ζωντανά αρκετά.Ο Spencer Krug όμως δεν μπορεί να επαναπαυτεί και σχηματίζει τους Sunset rubdown. To "Shut up I am dreaming" είναι αριστουργηματικά εξαίσιο και η αναγνώριση έρχεται αστραπιαία. Και ενώ λίγοι περιμένουν άμεσα καινούργια κυκλοφορία, η ηχόγραφήση του έχει ήδη ολοκληρωθεί (Μάρτιος 2007) στο studio του Jace Lasek τωv The Besnard Lakes.
Καλοκαίρι του 2006 και οι Carey Mercer, Dan Bejar και Spencer Krug δεν έχουν όρεξη για διακοπές. Αν και πιο πιθανή αφορμή για να συνθέσουν μουσική από κοινού φαντάζει η πλούσια δημιουργικότητά τους, η αστείρευτη ενέργεια και η διάθεσή τους για πειραματισμούς. Μέσα σε πέντε βδομάδες ολοκληρώνουν το “Beast moans”. Το όνομα του project; Swan Lake. Νέες συγκινήσεις μας περίμεναν.

Swan Lake - The partisan but he's got to know
Swan Lake - Petersburg, Liberty Theater, 1914
Swan Lake - Are you swimming in her pools?Ο Dan Boeckner γράφει τραγούδια και μαζί με τη φίλη του Alexei Perry και τη βοήθεια του Arlen Thompson ξεκινούν περιοδεία ως Handsome furs. Ο δίσκος τους “Plague park” θα κυκλοφορήσει στις 22 Μαΐου και θα γοητεύσει πολύ κόσμο.

Handsome furs - Hearts of iron
Handsome furs - Dead + rural

Παράλληλα, ο κιθαρίστας Dante DeCaro, που έχει πράξει τη σοφή κίνηση να αφήσει τους Hot hot heat για να ενταχθεί στους Wolf parade δημιουργεί τους Johnny and the moon. Το ομώνυμο cd έχει folk κατεύθυνση, με τον ίδιο στα φωνητικά και ακουστική κιθάρα, drums, banjo, πιάνο, σαξόφωνο, μαντολίνο, κουδούνια, φυσαρμόνικα και ηλεκτρονικά να εμπλουτίζουν το τελικό αποτέλεσμα.

Οι Wolf parade διατηρούν φιλικές σχέσεις με τους The Arcade fire. Εκτός από την κοινή τους περιοδεία, ο Hadji Bakara συνεισέφερε στο αποκαλυπτικό (το επίθετο οφείλεται στο γεγονός ότι το ηχογράφησαν σε εκκλησία) "Neon bible". Το νέο single είναι το “Keep the car running” και θα περιέχει και το The Arcade fire - Broken window.
Σημαντική η παρουσία και του Owen Pallet στην προαναφερθείσα κυκλοφορία, μιας και ανέλαβε πάλι τις ενορχηστρώσεις των εγχόρδων, ενώ το νέο project του είναι οι Final fantasy: Online aka Internet όπου συναντάμε τον Hadji Bakara και τον Dante Decaro, αλλά και μέλη των Islands (Nick Thorburn, Jamie Thompson) και τον Syd Butler των Le Savy Fav. Παράλειψη θα αποτελούσε αν δεν αναφέραμε ότι φρέσκο δημιούργημά των Final fantasy φιλοξενεί το περιοδικό τέχνης που εκδίδεται δύο φορές το χρόνο Esopus. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του http://www.esopusmag.com/. Το "Heartland" θα είναι έτοιμο το φθινόπωρο.

Final fantasy - Flare gun
Islands - Where there's a will there's a whalebone


 
Το studio που ηχογραφούν οι Wolf parade και οι Sunset rubdown (αλλά και οι Islands, το φθινόπωρο περιμένουμε τη συνέχεια μετά το πολυδιάστατο “Return to the sea”) ανήκει στον κιθαρίστα και τραγουδιστή των The Besnard Lakes Jace Lasek. To "The Besnard Lakes are the dark horse" εμφανίστηκε στα δισκοπωλεία στις αρχές του 2007 και είναι ένας μεγαλειώδης δίσκος που σε περιβάλλει από την πρώτη στιγμή με μια γλυκιά αύρα.