"Can you hear me when I'm trapped behind the mirror?"

20 αγαπημένες κυκλοφορίες που κατάφεραν για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία να αφήσουν το αποτύπωμά τους στη μνήμη και στην καρδιά μου, να μου κρατήσουν συντροφιά για αμέτρητες ώρες και να εξασφαλίσουν μία θέση στη δισκοθήκη μου, με τις εμμονές σε συγκεκριμένους ήχους και τις αδυναμίες σε ορισμένα συγκροτήματα και καλλιτέχνες να παραμένουν εμφανείς για ακόμα μία χρονιά. Η σειρά της ταξινόμησης αποτυπώνει τις προτιμήσεις της δεδομένης χρονικής στιγμής και παραμένει σχετική, αφού άλλαξε αρκετές φορές μέχρι να λάβει την ακόλουθη μορφή. Σύντομα αναμένεται εμπλουτισμός της!

20. TV on the Radio - Seeds



19. The Twilight Sad - Nobody wants to be here and nobody wants to leave



 18. Cloud Nothings - Here and nowhere else



17. Mogwai - Rave tapes



16. Lawrence English - Wilderness of mirrors



15. Alexander Turnquist - Flying fantasy



14. Damon Albarn - Everyday robots



13. Thom Yorke - Tomorrow's modern boxes




12. Sophia Loizou - Chrysalis



11. A Winged Victory for the Sullen - Atomos



10. The Antlers - Familiars
Το 'Familiars' περιλαμβάνει εννιά ονειρικά υπέροχα, ατμοσφαιρικά βελούδινα νανουρίσματα, με τις απόκοσμα αέρινες μελωδίες, τον έντονα νοσταλγικό, χαρακτηριστικά πένθιμο ήχο της τρομπέτας και την παράφορα εκφραστική φωνή του Peter Silberman να σε προσκαλούν να αποκοιμηθείς στην αγκάλη τους.



 09. Wild Beasts - Present tense
Οι Wild Beasts μας εκπλήσσουν, για τέταρτη φορά, με το αποστομωτικό 'Present Tense' και τις ακόμα πιο λιτές ενορχηστρώσεις, με έμφαση στην κάθε λεπτομέρεια και με μια ευρηματική στροφή σε αναλογικούς ήχους και τεχνικές παραγωγής, με τα synths και τους διακριτικούς, αισθαντικούς χτύπους των κρουστών και της drum machine στο επίκεντρο, τις απλές, επαναλαμβανόμενα μαγευτικές μελωδίες, τα δραματικά, μελαγχολικά τραγούδια τους που ριζώνουν ακόμα πιο βαθιά στη μνήμη μας, με φόντο ποικίλες εκφάνσεις της αγάπης, της σύγχρονης ζωής και της ανθρώπινης φύσης, τα επώδυνα που μας επιφυλάσσει η άγνοια, την αναζήτηση εκείνων που υπάρχουν κάπου εκεί έξω για εμάς, τους νοσταλγικούς απόηχους του χρόνου που αφήνουμε πίσω μας και το τώρα και φυσικά, τις εντυπωσιακές, εκφραστικές ερμηνείες τους. Από τη μία, η εκτυφλωτικά λυρική, εκθαμβωτική, γεμάτη ευαισθησία και αισθησιασμό φωνή του Hayden Thorpe και από την άλλη, η εξίσου έξοχη, αλλά με διαφορετικό εύρος, του Tom Fleming να αιχμαλωτίζουν τις αισθήσεις μας.



08. Xiu Xiu - Angel guts: Red classroom
Τολμηρά καινοτόμες, πειραματικές ενορχηστρώσεις με τις οποίες τους αγαπήσαμε σχεδόν πριν μία δεκαετία, με τα αναλογικά synths και την drum machine στο επίκεντρο, πλήθος απρόσμενων, εμπνευσμένων, ηλεκτρονικά επεξεργασμένων και παραμορφωμένων ήχων, beats και νοσηρά εφιαλτικών θορύβων, στρυφνές, προκλητικές, δυσοίωνα σκοτεινές, οδυνηρές, στιχουργικές απεικονίσεις, θρήνοι και μελοδραματισμοί, σχέσεις σε αποσύνθεση, ιδιαίτερες σεξουαλικές αναζητήσεις και έρωτες σε αδιέξοδο, πληγωμένες αναμνήσεις και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, φόβοι, κραυγές, ψίθυροι και βέβαια, η έντονα συναισθηματική, αποκαλυπτικά εξομολογητική, ξεχωριστά υποβλητική ερμηνεία του Jamie Stewart που εξακολουθεί να αγγίζει με ένα παράξενα, ανατριχιαστικά μαγευτικό τρόπο την καρδιά μας.



07. Hamilton Leithauser - Black hours
Μελαγχολικοί στοχασμοί, βαθιοί αναστεναγμοί και αποσπερινές εξομολογήσεις με την ασύγκριτα εκφραστική, αισθαντική ερμηνεία του Hamilton Leithauser για ανεκπλήρωτους πόθους και υποσχέσεις που βρέθηκαν σε στενά αδιέξοδα με σπασμένους τους φανοστάτες, για μοναχικά όνειρα κρεμασμένα ψηλά στη νύχτα και αφηρημένες σκιές κάτω από το άκαρπο δέντρο της αγάπης, για ερωτήματα που αναζητούν, απογοητευμένα, απαντήσεις μέσα σε δεκάδες, σκόρπια, ρομαντικά σημειώματα, με συντροφιά μελωδίες παλιομοδίτικης αύρας και ενορχηστρώσεις που άλλοτε βασίζονται σε ένα πιάνο ή στους δραματικούς ήχους των εγχόρδων, άλλοτε παραπέμπουν στους δίσκους των αγαπημένων The Walkmen και άλλοτε εμπλουτίζονται με ευφορικούς, πολύχρωμους τόνους και φωνητικά.



06. Elbow - The take off and landing of everything
Οι Elbow χωρίς να αποκλίνουν από τον ήχο που αγαπήσαμε, διευρύνουν το μουσικό ύφος τους και μας χαρίζουν μία ακόμα απαράμιλλα θαυμάσια κυκλοφορία. Το 'The take off and landing of everything' περιέχει δέκα συνθέσεις σε σχήμα καρδιάς, θεμελιωμένες στην ανείπωτη γοητεία της απλότητας και του μέτρου, που αγκαλιάζουν εγκάρδια μελωδίες από όργανο, κιθάρα και πιάνο, με διακριτικούς χτύπους των drums και με πνευστά, έγχορδα και χορωδιακά φωνητικά να αναλαμβάνουν να μας χαρίσουν στιγμές ψυχικής ανάτασης. Στο προσκήνιο, η αφοπλιστικά εκφραστική ερμηνεία του Guy Garvey και οι παράφορα συναισθηματικοί στίχοι, έντονης ποιητικής και νοσταλγικής αύρας, μέσα από τους οποίους μας επιτρέπει να τρυπώσουμε στις σελίδες του προσωπικού του ημερολόγιου, να κρυφοκοιτάξουμε πως αποτυπώνει στο χαρτί, ρομαντικές αναμνήσεις, υπό τη φευγαλέα σκιά ενός αποχωρισμού και να αντικρίσουμε μελαγχολικούς στοχασμούς για την αφοσίωση, το χρόνο που περνάει και την παντοτινή αγάπη.



05. Have A Nice Life - The unnatural world
Οι Have a Nice Life μας συγκλονίζουν με το 'The unnatural world', το δεύτερο, θριαμβευτικά άψογο έργο τέχνης τους και μέσα από μια συνοπτικότερη (όπου μεταξύ άλλων μεταλλάσσουν κάποιες παλιότερες demo ηχογραφήσεις τους), αλλά εξίσου συνταρακτική, μουσική εμπειρία ζωής, μας εγκλωβίζουν σε μια διαρκή, κλειστοφοβικά μυστηριώδη και δυσβάσταχτα, φλογισμένα συναισθηματική ατμόσφαιρα, εκρηκτικά διαπεραστικού θορύβου, παραμορφώσεων, αντηχήσεων και ζοφερής ambient και μας συνθλίβουν με τα εκκωφαντικά στοιχειωμένα, απόμακρα, αδυσώπητα απεγνωσμένα φωνητικά, τις πνιγμένες στην αιθάλη του φόβου, της αποξένωσης, της απελπισίας κραυγές τους, τα δραματικά χορωδιακά μέρη και τα μουρμουρητά αποπνικτικής αμφιβολίας.



04. Iceage - Plowing into the field of love
...



03. St. Vincent - St. Vincent
Η πολυσχιδώς ταλαντούχα, St. Vincent μας μαγνητίζει με την τέταρτη, ομότιτλη κυκλοφορία της, παραδίδοντας ακόμα ένα ασύγκριτα εξαίσιο κομψοτέχνημα. Με τολμηρή, πειραματική, αντισυμβατική διάθεση συνεχίζει να αναζητά, να προσεγγίζει και να δοκιμάζει νέες υφές και ανατρεπτικούς ήχους για να πλαισιώσουν τις pop αισθητικής, μουσικές φόρμες και τις λεπτομερείς, αξιοθαύμαστα πολυεπίπεδες ενορχηστρώσεις της, συρράφοντας στις σαγηνευτικές μελωδίες της, ευφάνταστες εναλλαγές ρυθμού, synths, πνευστά και περίτεχνους, παραμορφωμένους, απρόσμενους, αλλά άψογα μελετημένους, ακροβατικούς αυτοσχεδιασμούς με την κιθάρα της, φωτίζοντας με τους στιχουργικούς προβολείς και τη διαπεραστικά βελούδινη φωνή της, σκηνές προσωπικών εμπειριών και περιστατικών της ζωής της.



02. Swans - To be kind
Οι Swans μας προσφέρουν ακόμα μία αποκαλυπτικά απόκοσμη, εξαντλητικά αδυσώπητη, εκστατικά δραματική, ραγισμένα εσωστρεφής και εκφραστικά πολύμορφη, ηχητική εμπειρία. Ένα μουσικό γλυπτό εντυπωσιακά σμιλευμένο πάνω σε ισορροπημένα επαναλαμβανόμενους θορύβους, ταραχώδεις μελωδίες και παραμορφώσεις, περιεκτικά ατμοσφαιρικές παύσεις και στιγμές γαλήνης, πένθιμα εμβατηριακούς και ξαφνικούς, εκρηκτικά βροντερούς χτύπους των κρουστών. Ένας επιδέξιος ενορχηστρωτικός κυκεώνας που παγιδεύει τον ακροατή σε ένα αποπνικτικό λαβύρινθο χωρίς διέξοδο διαφυγής.



01. Spoon - They want my soul
Παρά τη μακρόχρονη δισκογραφική τους απουσία, το πάθος, το δημιουργικά ανατρεπτικό τους πνεύμα και η διαρκής διάθεση των αγαπημένων Spoon να διευρύνουν τον ήχο τους, να τον εμπλουτίζουν και να χρησιμοποιούν διαφορετικά, στοιχεία που έχουμε λατρέψει σε προηγούμενες κυκλοφορίες τους, όχι απλά δεν ξεθώριασε, αλλά στο αριστουργηματικά εξαιρετικό 'They want my soul' ακτινοβολεί εντονότερα από ποτέ. Δίνοντας και πάλι έμφαση στην κάθε λεπτομέρεια, μας χαρίζουν δέκα ακαταμάχητα υπέροχες συνθέσεις, απογυμνωμένες από οτιδήποτε περιττό, με ευφάνταστα, επαναλαμβανόμενα, κολλητικά groove και πανέμορφες μελωδίες, κοφτούς ρυθμούς, χορευτικές αποχρώσεις, φλεγόμενα λαμπρές, αρμονικές υφές των synths πλάι σε ακουστικές και ηλεκτρικές κιθάρες, παραμορφώσεις, παλαμάκια, σφυρίγματα και αφαιρετικά εμπνευσμένους χτύπους των drums και όπως πάντα, μελαγχολικά σκοτεινές και ονειροπόλες διηγήσεις για τις αδιόρατες εκφράσεις της αγάπης, της απελπισίας, της αβεβαιότητας και των προσδοκιών και επιδέξια, γεμάτα συναίσθημα φωνητικά από τον μοναδικό Britt Daniel.



 Aγαπημένα EP, mini LP και singles

Chelsea Wolfe & King Dude - Sing more songs together...
Savages - Fuckers
Deafheaven - From the kettle onto the coil
Wild Beasts - Soft future / Blood knowledge
Autobahn - Autobahn 2

Jon Hopkins - Asleep versions EP
My Brightest Diamond - None more than you EP
Moonface - City Wrecker EP
Mogwai - Music industry 3. Fitness industry 1. EP
Julianna Barwick - Rosabi EP

Συναυλία της χρονιάς
65daysofstatic στο Plisskën festival

Ζωντανή ηχογράφηση
Björk - Biophilia Live





"Supermoon"

Οι 65daysofstatic δε σταματάνε να μας εκπλήσσουν. Αυτή τη φορά αναλαμβάνουν να ηχογραφήσουν τη μουσική που θα συνοδεύει τις τρισδιάστατες εικονικές εξερευνήσεις του γαλαξία και τις ατέρμονες περιηγήσεις στο απέραντο διάστημα για τις ανάγκες του παιχνιδιού ‘No Man’s Sky’. Το πρώτο δείγμα που προσεδαφίστηκε ξαφνικά, το "Supermoon" πιστοποίησε ότι για ακόμα μία φορά, μας περιμένει μία συγκλονιστική ηχητική εμπειρία!