"Children of men"

Καθηλωτική από την αρχή ως το τέλος. Αλληγορικό σενάριο (σε κάποια σημεία μου θύμισε το V for Vendetta) βασισμένο στο μυθιστόρημα του P.D. James. Ο κόσμος πνίγεται στα σκουπίδια, οι μετανάστες θεωρούνται μιάσματα, η στειρότητα είναι γεγονός, ο πολιτισμός πεθαίνει. Η ελπίδα στην κοιλιά μιας μαύρης γυναίκας. Εξαιρετική ερμηνεία από τον Michael Caine (ίσως του χρόνου να τον δούμε στα Όσκαρ για β' ανδρικό ρόλο), καταιγιστικοί οι ρυθμοί, απογειωτική η σκηνοθεσία του Alfonso Cuarón (υπερέβη τις προσδοκίες μου). Φινάλε δάκρύβεχτο (ή τουλάχιστον στο σημείο που αντιλαμβάνονται οι μετανάστες και οι στρατιώτες την γέννηση του μωρού θα δυσκολευτείς να κρατήσεις τα δάκρυά σου). Σε κάθε περίπτωση θα συγκινήσει! Εγώ πάντως θα την ξανάβλεπα.

ΥΓ. Σε κάποιο σημείο της ταινίας ακούγεται και το "Life in a glasshouse" των Radiohead.



Andrew Bujalski

Και τις δύο ταινίες είχα τη χαρά να τις παρακολουθήσω πέρυσι στα πλαίσια του Διεθνούς φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Οι αντιδράσεις του κοινού δεν ήταν οι καλύτερες. Χαρακτηριστικά θυμάμαι ότι κατα τη διάρκεια της προβολής της "Αμοιβαίας εκτίμησης" υπήρξαν κάποιοι που εγκατέλειψαν την αίθουσα, ενώ στο τέλος το μεγαλύτερος μέρος του ακροατηρίου (ή σωστότερα σχεδόν όλοι) αποχώρησε ενώ ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Andrew Bujalski μας τιμούσε με την παρουσία του περιμένοντας υπομονετικά για να ακούσει σχόλια και ερωτήσεις.

Εμένα πάντως με μάγεψαν! Και οι δύο αιχμαλωτίζουν τη μελαγχολία, την ευαισθησία, τη μοναξιά και το χιούμορ (που συχνά πλησιάζει εκείνο του Woody Allen). Απόλυτη (μ' αρέσουν οι υπερβολές, εξ' ου και η χρήση αυτού του επιθέτου) ελευθερία στην σκηνοθεσία και αυτοσχεδιασμός σε τέτοιο βαθμό που θα γέμιζε περηφάνια τον John Cassavetes. Προτείνονται. Το "Funny ha ha" από σήμερα προβάλλεται στην Αθήνα.

Στο "Mutual appreciation" πρωταγωνιστεί ο Justin Rice (εκπληκτική η ερμηνεία του) τραγουδιστής του συγκροτήματος Bishop Allen, κομμάτια των οποίων ακούγονται στην ταινία. Αξίζει να ρίξετε μία ματιά στο site τους. Προσφέρουν πολλά δείγματα.



"I saw a light coming on"

Πάλι καλά. Είχα διαπράξει λάθος. 11 Νοεμβρίου εμφανίζονται τα Διάφανα Κρίνα και όχι 13. Oποτέ τι ομορφότερο από το να παρακολουθήσoυμε και τις δύο συναυλίες;



"Together & down"

2L8 εμφανίζονται στο Ξυλουργείο του Μύλου στις 13 Νοεμβρίου. Ζήτω! Φήμες (που έπλασα με το μυαλό μου) λένε ότι θα απολαύσουμε και νέα τραγούδια. Πολύ φοβάμαι όμως ότι την ίδια μέρα θα βρίσκονται λίγα μέτρα πιο εκεί και τα (το αγαπημένο μου συγκρότημα) Διάφανα Κρίνα! Ελπίζω μέχρι τότε να έχει προχωρήσει τόσο η επιστήμη που να καταφέρω να παρακολουθήσω και τις δύο συναυλίες ταυτόχρονα. Επομένως σταματάω να γράφω και ξεκινάω τις προσευχές.

Επισκεφτείτε το site του Benoit Pioulard για να ακούσετε δείγματα από τον πανέμορφο δίσκο του Precis (κυκλοφορεί από την Kranky Records, δισκογραφική φωλιά του Tim Hecker αλλά και των Labradford). Για να σας πείσω αντιγράφω κάτι από την εύστοχη κριτική του Todd Hutlock για το Stylus magazine

"So what exactly does it sound like? Well, it sounds like a folk band playing in dense forest from forty yards away. It sounds like a grainy, jumpy home movie of your childhood vacation to the great Northwest. It sounds like what you might hear on a romantic late-summer picnic on Venus. It sounds like the album’s cover art. It sounds like nothing else you’ll hear this year."



"It would have happened anyway"

Μην ενοχλείτε! Οι ήχοι των νέων κομματιών των σπουδαίων Mogwai για την ταινία - αφιέρωμα στον Zidane γαληνεύουν την ψυχή μου.



"Nag nag nag nag"

Punk ρυθμοί και χιουμοριστικά καυστικοί στίχοι. Υποκλιθείτε στους Art brut. (Καλά, καλά μια κουβέντα είπαμε. Μην την πάρετε τοις μετρητοίς.) Το ραντεβού θα δωθεί στις 2 Νοεμβρίου στο Gagarin 205 (αν και την ίδια μέρα στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στο An Club θα βρίσκονται και οι Okkervil river). Εννιά μέρες μετά αναμένεται η κυκλοφορία του single "Nag nag nag nag" που θα περιλαμβάνει το b-side "I found this song in the road". Παράλληλα με τις ζωντανές εμφανίσεις τους ετοιμάζουν το νέο δίσκο τους ο οποίος αναμένεται αρχές του 2007. Καλή ακρόαση!



"In the absence of truth"

Πλήθος blog και δημοσιεύσεων! Ποιος διαβάζει όμως το κείμενο όταν αυτό συνοδεύεται από μουσική; Ελάχιστοι, για να μην πω κανένας. Το ομολογώ, το ίδιο (συνήθως) πράττω και εγώ. Οπότε ακούστε δείγμα από τη νέα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δισκογραφική δουλειά των Isis. (Λέτε αντί να γράψω κριτική και εντυπώσεις για το "In the absence of truth" να κατάφερα με αυτό το σχόλιο να κρύψω την τεμπελιά μου;)

Isis - Wrists of kings



'Coal'

22 Φεβρουαρίου 2007
Gagarin 205, Αθήνα



"Damon (Albarn) days"

Όλοι ξέρουμε ότι το νέο σχήμα του Damon Albarn (Blur, Gorillaz) θα ονομάζεται The good, the bad and the queen και θα αποτελείται από τον Paul Simonon (μπάσο στους The Clash και σχεδιαστή του εξωφύλλου του single), τον Simon Tong (μέλος των Verve (κιθάρα και πλήκτρα) με συμμετοχή όμως τόσο στο δεύτερο δίσκο των Gorillaz όσο και στις ζωντανές εμφανίσεις των Blur, καλύπτοντας έτσι το κενό του Graham Coxon) και τον Tony Allen (drummer των Africa 70). Επίσης ότι το πρώτο single "Herculean" θα κυκλοφορήσει στις 30 Οκτωβρίου για μόνο μία μέρα και ότι ο ομώνυμος δίσκος, την παραγωγή του οποίου ανέλαβε ο Danger Mouse, θα ακουστεί ολόκληρος στο live τους στο Roadhouse του Λονδίνου τέσσερις μέρες πριν. Η ημερομηνία άφιξής του στα δισκοπωλεία αναμένεται να είναι η 17η Ιανουαρίου του 2007. Τι όμως μας ενδιαφέρει πραγματικά να γνωρίζουμε; Πίσω από την φωτογραφία (απλώς πιέστε την) κρύβεται η απάντηση. Καλή ακρόαση!



Follow their traces